Longhorn Microsoftu może łączyć komputer typu Tablet i Media Center

Microsoft planuje upuścić tagi "Dom" i "Pro" z następnym wersja systemu Windows o nazwie kodowej Longhorn.

Podczas gdy dwa strumienie produktu pozostaną, firma rozważa również włączenie funkcji znajdujących się w dzisiejszych wersjach Windows XP Media Center i tablet PC do jądra Longhorn.

Chociaż na wielu detalach opakowań Longhorn pozostaje mama, przedstawiciele Microsoftu są gotowi ujawnić pewien zestaw szczegółów na temat tego produktu, od kiedy pierwsze wydanie beta zostanie wydane w nadchodzących miesiącach, a decyzje dotyczące kluczowych komponentów systemu operacyjnego zostaną podjęte.

Po pierwsze, firma Microsoft zdecydowała, że ​​Home i Pro monikery wprowadzone w systemie Windows XP w celu odróżnienia wersji systemu operacyjnego przeznaczonego do użytku domowego i biurowego nie są wystarczająco opisowe. Będą wersje Longhornu specjalnie przeznaczone do użytku konsumenckiego i biznesowego, ale nazewnictwo zostanie zmienione.

"Posiadanie bardziej przyjaznych nazw, które dokładniej opisują produkty, będzie dla nas dużym priorytetem" - powiedział Brad. Brooks, dyrektor ds. Marketingu konsumenckiego systemu Windows w firmie Microsoft. "Zobaczysz bardzo wyraźne rozróżnienie między tym, co robimy po stronie konsumenta a biznesem."

Jednak w wywiadzie udzielonym w zeszłym tygodniu podczas Międzynarodowego Pokazu Sprzętu Elektronicznego (CES), Brooks odmówił dalszego omówienia planów Microsoftu Nazewnictwo Longhorn, z wyjątkiem potwierdzenia, że ​​produkt będzie nazywał się Windows. "Jest wiele przemyśleń, ale nie jesteśmy gotowi, by o tym porozmawiać", powiedział.

Podczas pracy nad pakietem dla Longhorn, Microsoft rozważa dodanie funkcji Media Center i Tablet PC do podstawowego pakietu systemu operacyjnego . Dzisiaj Windows XP Media Center Edition i Windows XP Tablet PC Edition to odrębne produkty.

Budowanie funkcji Media Center i tabletu PC w podstawowym systemie operacyjnym pozwoliłoby na bogate i elastyczne wrażenia użytkownika, powiedział Brooks. Na przykład, high-endowy laptop może być ustawiony jako komputer Media Center PC, gdy jest zadokowany i jako tablet PC, gdy jest poza stacją dokującą, powiedział.

Komputer Media Center PC został zaprojektowany jako rozrywka centrum domu. Może dostarczać treści multimedialne do telewizorów w całym domu i obejmuje funkcje cyfrowego rejestratora wideo. Funkcje tabletu PC są przeznaczone dla komputerów przenośnych i umożliwiają użytkownikom wprowadzanie danych na ekranie dotykowym za pomocą pióra. Dziś nie istnieje połączenie typu Tablet PC i Media Center.

Przełączanie pomiędzy różnymi trybami powinno odbywać się automatycznie, powiedział Brooks. Kiedy system zostanie wyjęty ze stacji dokującej, powinien zmienić interfejs użytkownika, bardziej wydajnie zarządzać mocą i dostosować rozdzielczość ekranu do mobilnego wyświetlacza bez żadnych działań ze strony użytkownika, powiedział.

Jednak przy całej funkcjonalności w podstawowym systemie operacyjnym użytkownicy nadal będą musieli wybrać funkcje, które komputer ma obsługiwać podczas instalacji systemu operacyjnego, w zależności od tego, w jaki sposób zamierzają korzystać z tego komputera. "Odpowiadasz na kilka pytań, a system operacyjny sam się dostosowuje" - powiedział Brooks.

Sprzedawca komputerów PC lub dział IT mógł również dostosować system operacyjny do nowych komputerów dla różnych modeli użytkowania, powiedział Brooks.

kilka rzeczy, które napędzają nasze myślenie "- powiedział Brooks.

Niektóre z wstępnych pomysłów na klienta Longhorn są podobne do planów Microsoftu dotyczących wersji serwerowej Longhorn, które mają się ukazać w 2007 roku. Microsoft pozwoli klientom skonfigurować następną wydania Windows Server dla konkretnych zadań serwera, zamiast sprzedawania wielu różnych edycji Longhorn systemu Windows Server dostosowanych do tych zadań.

Microsoft planuje szczegółowo opakowanie Longhorn około połowy tego roku, około lipca lub sierpnia, powiedział Brooks. W tym czasie twórca oprogramowania ujawni, czy będzie nadal wysyłać Media Center i Tablet PC jako oddzielne wydania Windows, czy też funkcje te zostaną wchłonięte przez podstawowy produkt Longhorn.

Więcej szczegółów na temat Longhorn, którą starsi dyrektorzy Microsoft nazwali jedną z najważniejszych wersji systemu Windows, które firma kiedykolwiek opublikowała, są oczekiwane na konferencji Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC), zaplanowanej na koniec kwietnia. Ostateczny produkt zostanie dostarczony do końca przyszłego roku.